Kvällens smarriga äppeldessert
Min smarriga äppelkompott med kanel, turkisk yoghurt, honung och hackade hasselnötter som ska provsmakas lagom till fredagsfinalen i kvällens Idol. Glasen kommer från favoriten Iittala.
Happy friday!
Härligt med helg igen! Imorgon kommer mina föräldrar på besök över dagen så då blir det förmodligen en liten lördagstur och en shoppinglunch på stan. Om vädret håller i sig ska jag nog passa på att inviga min nya mysiga poncho och jag måste även komma ihåg att titta förbi barnbutiken Kids för en liten julklapp som jag la undan tidigare i veckan.
Idag har Henrik jobbat hemifrån för första gången på hela hösten så Philip har haft fullt upp med att åla fram och tillbaka mellan hans arbetsrum och mig i köket precis hela eftermiddagen. Han lämnar efter sig små spår i form av leksaker så det ser ut som en liten myrstig där han ålat fram. Gullungen!
Till middag ikväll har jag svängt ihop en paj med körsbärstomater, soltorkade tomater, salchichon, färsk basilika och fetaost. Henrik fick önska ingredienser till fyllningen men jag tror och hoppas att det blir riktigt gott. Älskar paj!
Till fredagsdessert blir det en gammal favorit som passar perfekt såhär på hösten. Den är superenkel att svänga ihop och jag intalar mig även att desserten är av det nyttigare slaget. Ingredienserna är äpplen, kanel, krämig yoghurt, honung och hasselnötter. Mmm!
Äppelkompott med yoghurt, honung och hasselnötter, 2 personer
2 tärnade äpplen
1/2 dl vatten
2 tsk malen kanel eller kardemumma
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1 tsk flytande honung
2 msk hackade hasselnötter
Koka upp vatten i en liten kastrull och ha i äppelbitar och kanel. Jag gillar när det smakar mycket kanel alt. kardemumma! Rör om och låt sjuda under lock i cirka fem minuter tills äppelbitarna börjar mjukna. Häll av vattnet och låt äppeltärningarna svalna helt. Varva sen äppelbitarna med yoghurten och avsluta med att ringla över honung och toppa desserten med hasselnötter. Kyl och servera. Ta da!
Ha nu en riktigt mysig fredagskväll!
Kram på er!
skriven
Smarrig dessert och pajen låter spännande. Följer du något recept?