Dagens lussebullsbak


Ta da! Dagens storbak resulterade i lussekatter och saffransbullar med fyllning.

Idag har jag julbakat!

Receptet på mina lussekatter är detsamma som jag använde mig av förra julen och det kommer från den underbara boken Vinterns söta av systrarna Lisa och Monica Eisenman. Kesella och mycket saffran i degen brukar vara ett vinnande koncept!

Lussebullar, ca 30 bullar

50 g jäst
5 dl standardmjök
150 g smör
250 g kesella
1 1/2 dl socker
2 kuvert saffran (1g)
1 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
russin
1 ägg

Smula jästen i en bakbunke. Värm mjölk och smör till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av degvätskan i bunken och rör om tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resten av degvätskan.Blanda i kesella, socker, saffran och salt. Tillsätt nästan allt mjölk och arbeta degen smidig och blank. Tillsätt mera mjöl efter behov. Låt degen jäsa övertäckt med en bakduk i ca 1 timme.

Ta upp degen på ett mölat bakbord och knåda den i några minuter. Dela upp den i ca 30 bitar. Rulla ut bitarna till fingertjocka längder och snurra in ändarna åt varsitt håll. Lägg lussekatterna på en plåt. Garnera med russin och låt jäsa övertäckta i ca 45 minuter eller till dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 5-8 minuter. Låt svalna på ett galler.

Den här tisdagen har vi spenderat inne i värmen. Den kyliga temperaturen från igår verkar hålla i sig och jag har haft fullt upp med att vänta ut jäsningen och baka ut degen.

Slutresultatet av dagens husligheter blev en plåt klassiska lussekatter och en plåt saffransbullar med smör, riven mandelmassa, russin, kanel och socker som fyllning.


En liten glimt av nya mattan och dagens Philip i tröja från Baby GAP och jeans från Nova Star som bl.a. finns att klicka hem från Kidelin.

Philip somnade precis och nu inväntar jag Henrik som varit iväg på jobb i Dalarna över dagen. Tror det får bli nybakade lussekatter och lite varm glögg senare ikväll. En mysig avslutning på den här tisdagen...

Ha en fin kväll!

Kram