Wienernougat & chokladtryffel
Chokladtryfflar i formar, wienernougat och klassiska tryfflar rullade i kakao. Tryffelreceptet kommer från "Vinterns söta" av systrarna Eisenman och receptet på wienernougat kommer från "Monikas Jul" av Monika Ahlberg.
Godkväll onsdag!
Det är fortsatt snörvligt här hemma men efter lunch blev det i alla fall en skön promenad i vinterlandskapet utanför och vi hann även med en snabb handling av kvällens middag. Tror nästan vi båda tyckte det var lika skönt att komma ut för Philip hängde i princip över kanten på vagnen för att inte missa någonting!
När vi kom hem tog Philip en riktig maraton-nap på 2 h medan jag slängde mig i soffan med en kaffe och Carina Nunstedts överlevnadsguide "12 steg till ett skönare mammaliv". Carina Nunstedt har tidigare varit chefredaktör för tidningarna mama och Family Living men nu arbetar hon med den nya sajten och magasinet Yourlife.
Helt klart en charmig liten bok med hög igenkänningsfaktor och små tips här och var som jag kan rekommendera till alla småbarnsmammor där ute! Kanske inga revolutionerande nyheter såhär efter snart elva månader som mamma men en sån där bok som jag hade slukat som gravid och som gör att jag påminns om vad som är viktigt och vad som faktiskt inte är speicellt viktigt. Ibland gör det så mycket att bara få känna igen sig och få en liten extra påminnelse då och då. I alla fall för mig!
Över till någonting helt annat! I torsdags gjorde jag julgodis och i år testade jag två nya recept från systrarna Eisenman och Monika Ahlberg som jag bara måste dela med mig av. Vet att ni gillar recept!
Tryfflar med vita sockerpärlor i formar från Lagerhaus.
Tryffel, ca 25 kulor
225 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
25 g rumsvarmt smör
kakao, florsocker, kokosflingor eller krossade polkagrisar till garnering
Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Låt stå i några minuter utan att röra om. Tillsätt smöret i små klickar och blanda försiktigt till en slät chokladkräm. Låt tryffelkrämen svalna i rumstemperatur. Ställ sedan in den i kylen. Rör om ungefär var femtonde minut. Efter ca 40 minuter kommer krämen att stelna snabbt, så rör då om var tredje minut tills den är så pass fast att den går att forma. Spritsa tryffelsmeten i formar eller rulla till kulor. Doppa en klick av tryffeln i kakao så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula. Avsluta med att rulla tryffeln i kakao eller annan valfri garnering.
Wienernougat och chokladtryfflar rullade i kakao.
Wienernougat, 1 form
250 g nougat
150 g mörk choklad
100 g mandelspån
Rosta försiktigt mandelspånen gyllenbruna i en torr stekpanna. Ställ åt sidan. Skär nougaten i bitar och smält över ett vattenbad. Grovhacka chokladen och låt den smälta ner tillsammans med nougaten i vattenbadet. Blanda till sist ner den rostade mandeln. Häll upp massan i en avlång form med bakplåtspapper. Låt stelna och skär i bitar.
Nu kallar sängen på mig!
Godnatt, kram!
skriven
Åå smaskens!
"Stjäl" recepten direkt :)