Recept för en lyckad fredagsmiddag
Förra fredagen bjöd vi på min favorit när det kommer till italienska desserter - tiramisu!
Då var det fredagskväll och helg igen!
Trodde nog inte att jag skulle uppskatta fredagar lika mycket nu när jag är hemma med Philip som när jag jobbade men det är precis lika efterlängtat och mysigt nu som då. Köpa hem extra god mat, något gott vin och bara mysa tillsammans med min lilla familj. Då mår jag som bäst!
Recepten från förra fredagen då Henriks lillebror och hans sambo kom över på middag har efterfrågats så här kommer alla recepten samlade. Tror nog menyn även kan passa minst lika bra till en liten lördagsmiddag så håll till godo och lycka till!
Sesamkyckling med salami och pesto, 4 personer
4 kycklingfiléer
4 msk grön pesto
8 skivor smakrik salami
salt och peppar
5 msk sesamfrön
1. Skär ett snitt i kycklingfiléerna på längden och vik ut filéerna.
2. Lägg 1 msk pesto och två skivor salami på varje filé. Salta och peppra.
3. Vik tillbaka överdelen och panera kycklingfiléerna i sesamfrön.
4. Grilla i ugn på 250° eller tills kycklingen är genomstekt.
Gratinerade grönsaker, 4 personer
1 aubergine
500 g körsbärstomater
1 vitlöksklyfta
god olivolja
200 g fetaost
1 1/2 dl grädde
svartpeppar
1 msk hackad färsk timjan
Garnering: rostade pumpafrön och färsk timjan
1. Sätt ugnen på 250°. Skär auberginen i 2 cm stora bitar. Dela körsbärstomaterna i halvor och finhacka vitlöken.
2. Stek auberginen i olivolja i en stekpanna tills den får fin färg. Lägg sen auberginen och tomathalvorna i en ugnssäker form.
3. Smula fetaosten och blanda den med grädden, vitlöken, svartpeppar och färsk timjan. Klicka ut röran över grönsakerna och gratinera i övre delen av ugnen i ca 10-12 min.
4. Strö över rostade pumpafrön och timjankvistar innan servering.
Matvetesallad med soltorkade tomater, 4 personer
2 dl matvete som kokats i buljong för extra smak
rosésallad
machésallad
ruccola
soltorkade tomater skivade i strimlor
1 skivad rödlök
100 g fetaost
salt och peppar
Fetaostcreme, 4 personer
100 g fetaost
2 msk crème fraische
färsk timjan
salt och peppar
Tiramisu, 4 personer
2 ägg
3 msk socker
250 g mascarponeost
1 pkt savoirdikex
1 dl espressokaffe
2 cl amarettolikör
2 msk kakao
1. Skira äggen och dela upp äggvitorna i en bunke och äggulorna i en annan bunke. Vispa sen äggulorna tillsammans med hälften av sockret poröst. Vänd därefter i mascarponen.
2. Vispa äggvitorna tilsammans med resten av sockret till en marängsmet. Vänd försiktigt ner marängen i mascarponeblandningen.
3. Blanda det kalla espressokaffet med amarettolikören. Doppa sen försiktigt ner kexen till hälften i kaffeblandningen.
4. Varva kex med mascarponekräm i fina portionsglas eller en större form. Plasta in formen och låt desserten stå i kylen i minst 6-8 h innan servering. Tiramisu är som godast när den gosat till sig som Ernst Kirchsteiger skulle sagt!
5. Pudra över kakao strax innan servering.
Puh, vilket långt inlägg det blev! Just nu står Henrik i köket och svänger ihop kvällens middag medan jag och Philip håller honom sällskap och diggar till Rasmus Seebach monsterhit "Engel".
Senare ikväll när vår lille prins somnat för natten blir det fylld kotlettrad med smak av vitlök och rosmarin inlindad i rimmat bogfläsk. Rostad mandelpotatis, rostade morötter och bearnaisesås!
Ha en fortsatt fin fredagskväll!
Kram på er!
skriven
Tack snälla du!=) Tiden går ju så fort & de växer så snabbt. Philip är ju också så himla go. Hoppas ni får en trevlig helg.
Många kramar!